Per Kampmanns hjemmeside

 • Øg font størrlesen
 • Standard font størrelse
 • Mindsk font størrelsen
Email Udskriv PDF

Hold vejret - der er fisk forude ...

Det er vigtigt at sammensætte en god bestand af fisk. Der skal være harmoni og ro samtidig med tilpas variation. Mit udgangspunkt har altid været en bestand af  følgende fisk:

 • Stribet øksefisk (Carnegiella strigata), 10 stk.: Disse typiske overfladefisk er nærmest et must i et selskabsakvarium. Pas på når glas/lampe er åbnet, for de springer gerne op.
 • Rød neon (Paracheirodon axelrodi), 10 stk.: En klassiker, der jo lyser pænt op i akvariet. For mig har de vist sig at være nogle glubske rovfisk - de har været de værste røvere af yngel. Men flotte er de.
 • Pristella (Pristella riddlei), 5 stk. (Tidl. 10): Denne stimefisk er alle tiders i selskabsakvariet. De holder sig pænt i stime og er livlige. Er samtidig en køn fisk, der står som fin kontrast til de røde tetra-arter.
 • Rødøjet tetra / smoking tetra (Moenkhausia sanctaefilomenae), 8 stk.: Jeg valgte denne for mig nye tetra, da jeg anlagde akvariet . Jeg har erfarint med at holde liv i disse i mere ned 5 år. De er ufattelig sejlivede! Men jeg bryder mig egentlig ikke så meget om fiskens adfærd. Den holder sig relativt pænt i stime, men flakser alligevel lidt rigeligt rundt.
 • Blødende hjerte (Hyphessobrycon erythrostigma), 4 stk.: En af de flotteste og livligste tetra. Når der fodres er de virkelig oppe på stikkerne. Jeg købte disse 4 til at supplere de sidste rester af mine Rosen Tetra. De er nært beslægtede og faldt da også hurtigt sammen i en stime. Blødende hjerte er en lidt større tetra - op til 7 cm. De er lidt sky, og opholder sig primært i det nederste vandlag.
 • Alm. Scalare (Pterophyllum scalare), 4 stk.: Dette er jo nærmest akvariets konge. Disse store fredelige fisk er simpelthen flotte. Elegant svæver de igennem akvariet, og de lange udstrakte finner giver fisken majestætisk karakter. De har en temmelig god appetit og lægger også hele tiden lidt til størrelsen. Det er en fornøjelse at se på disse fisk.
 • Kribensis / Palet-cichlide (Pelvicacrhromis pulcher), 2-3 stk.: Disse dværgcichlider kan man virkelig have fornøjelse af. Jeg har prøvet med 1 han og 1 eller 2 hunner. En lille rar hule og man er næsten sikker på at få et kuld unger. En oplevelse man ikke skal gå glip af.
 • Ancistrus malle (Ancistrus spec. aff. dolichopterus), 2 stk.: Får man fat i en han og en hun, kan der virkelig ske sjove sager. De har ynglet flere gange for mig. En oplevelse da hunnen kun deltager som æglægger - resten klarer hannen alene med hunnen på afstand. Bliver ikke så store, at de virker "ulækre". Jeg havde et par og deres unge/søn. Forældrene døde efter 3-4 år og så tog sønnen over. Når de strækker rygfinnen er disse maller meget flott.
 • Pragtsmerling (Botia macracantha), 1 stk.: Måske lidt nødtvunget, at man inviterer sådan en fætter indenfor. Jeg har kun den for at slippe af med de snegle, der pludselig tager godt fat. De bliver hurtigt halvstore og fede. Den ene jeg havde levede fortrinligt af Tetramin flagefoder, selvom den iflg. litteraturen ikke kan lide det. Jeg havde en der var en rigtig skuespiller. Den er begyndte at spille død! Den lagde sig på siden, lå og gyngede til vandets bevægelse og så meget skidt ud. Men ak - så snart der skete noget udenfor glasset, var den levende igen. Den fejlede absolut intet - ihvertfald intet fysisk ..... levede i et par år på denne facon.
 • Ferskvandshummer (Atyopsis moluccensis), 1 stk.: Denne reje er en af de sejlivede. Den sidder konstant foran min pumpe og svinger sine fangarme, der mest minder en om fire folde-ud parabolantenner. Man tror den er død første gang man finder hele skjoldet med antenner osv. tomt. Men nej, den har bare skiftet frakken og dukker op igen i løbet af et par dage når den er hærdet. Denne kan jeg virkelig anbefale!
  akva_ancistru
Ancistrus, hun, 8 cm.
akva_neon
Rød neon
akva_scalare
Alm. Scalare. I vandoverfladen ses stribet øksefisk. Nederst nogle Pristella og Rød neon.