Per Kampmanns hjemmeside

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen
Email Udskriv PDF

Planterne må ikke betrædes ...

Når man køber planter, er det min erfaring, at man ikke altid skal gå efter de billigste. På et plantegartneri, bliver flere af planterne dyrket over vandet. Det er også fint nok for mange af planterne, men nogle kan simpelthen ikke klare bare at blive proppet ned under vandet i ens akvarium. Når planterne har stået i en uges tid hos forhandleren, kan man tit se, hvilke planter der allerede har det skidt, og hvilke der har indtil videre har klaret skærene. Jeg synes et selskabsakvarium er flot, når der er mange planter og gerne med forskellige farver. Det skal dog ikke virke tilproppet, så man hverken kan se bunden, sten og rødder. Planter der er tilvokset på plantestedet - i stedet for nyplantede - ser flottest og mest naturtro ud.

I mit akvarium har jeg bl.a. valgt følgende planter:

  • Anubias (Anubias barteri var. nana): En dekorativ og kraftig plante, der elsker at vokse imellem rødder og sten. Den er lidt dyr (ca. en femmer pr. blad) og går for at vokse langsomt, men er solid og stabil. Mine gror nu rimeligt godt og er næsten i hele akvariet.
  • Javabregne (Microsorium pteropus): Endnu en plante, der elsker trærødder. Med sine fine rødder fæstner den sig og filtrerer næringen ud af vandet. Vokser også fint for mig. Kan få lidt plettede og brune blade, men jeg synes også disse kan virke som kontrast og dekorative. På nogle varianter af planten vokser der små nye planter ud på moderplantens blade.
  • Cryptocoryne wendtii (Cryptocoryne wendtii): En lille populær Cryptocoryne, der fungerer fint forrest i akvariet. De holder i lang tid, men vokser ikke meget for mig.
  • Cryptocoryne beckettii (Cryptocoryne beckettii): En rødlig lidt større Cryptocoryne, der vokser fint for mig.
  • Rød sværdplante (Echinodorus osiris): Jeg har altid haft lidt svært ved at holde sværdplanterne. Men denne meget store solitærplante går det nemmere med. Det rødlige skær - specielt på nye blade - pynter og giver god kontrast. Eneste ulempe - synes jeg - er at den er lidt for bred og åben.

Herudover har jeg nogle hurtigtvoksende stængelplanter, jeg ikke helt kan navnebestemme. De vokser fantastisk flot, hvilket jeg sjældent oplever med de almindelige stængelplanter. Tit bliver de for kedelige at se på.

  akva_ancistru
Anubias nana