Per Kampmanns hjemmeside

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen
Email Udskriv PDF

Gør dit akvarium spændende ...

akva_ansk

Man bør overveje en hel del ting, inden man kaster sig ud i at anskaffe et akvarium. Fisk og planter kræver pleje ligesom alle andre husdyr. Man bør sætte sig grundigt ind i, hvilke muligheder der er, og hvordan man holder akvariet. Derfor er det en god ide at starte med at læse lidt om denne hobby. Der findes ikke så meget litteratur, men en rigtig god begynderbog er denne:

Akvariehåndbogen, af Ulrich Schliewen, forlaget Aschehoug Fakta, ISBN-nr. 87-7512-602-8.

akva_type

De fleste ønsker, at akvariet afspejler et stykke natur. De naturlige søer og vandløb er meget forskellige mht. vandet, fiskene, planterne, sten, bund osv. osv. Ikke alle fisk kan enes og nogle planter kræver en speciel type vand. Man bør derfor vælge hvilken type eller genre af akvarie, man ønsker sig. Det kan fx. være et saltvandsakvarium, et dansk ferskvandsakvarium, klippeakvarium eller et andet biotop-akvarium. Den mest almindelige type er selskabsakvariet, hvor forskellige fiskearter fra forskellige biotoper er sat sammen.

Et selskabsakvarium er for almindelige akvarister, der ønsker sig et pænt akvarie i stuen eller på værelset. Jeg anbefaler det til alle, der ikke har evig tid til akvarie-hobbyen.

akva_str

Grundreglen er: jo større, jo bedre. Faktisk er det nemmere at holde et stort akvarium end et lille. Jeg anbefaler et akvarium på mindst 160 liter, gerne 250 liter eller mere. I et stort akvarie er det nemmere at lave en god indretning og få plads til nogle pæne rødder og sten. Man kan med fordel holde sig til standardmålene, fx. for 250 liter: 50 x 50 x 100 cm. Jeg foretrækker og anbefaler Akvastabil akvarier i aluminium.

akva_tilb

Til at hjælpe med at holde vandet rent og klart anskaffes et filter/en pumpe. Kapacitet skal stemme overens med akvariets størrelse. Jeg har prøvet flere filtre og pumper igennem tiderne. Den filterpumpe, jeg har i dag, er den bedste jeg har prøvet. Det er en intern Eheim filterpumpe, som har 2 filtersvampe. Et varmelegeme til at holde en konstant temperatur (ca. 25 gr.) er også nødvendigt. Jeg bruger selv den lille stav-type fra Akvastabil. Husk også her at få en watt-ydelse, der svarer til akvariestørrelsen.